Gastronómia v Lido di Jesolo

Lido di Jesolo ›› Gastronómia

GASTRONÓMIA Pre mnohých cestovateľov je gastronómia cieľom ich ciest. Celkom dobre tomuto koníčku rozumiem, lebo tiež milujem dobré jedlo a atmosféru stolovania. Je zaujímavé poznávať krajiny sveta cez prestreté a naservírované stoly. Keď niekam prídem prvý krát, popýtam sa už na recepcii hotela a väčšinou aj pár miestnych na odporúčania dobrých podnikov a určite ich aj preverím. Často bývam prekvapená, v akom neočakávanom prostredí sa dá prevádzkovať excelentná kuchyňa. V Lido di Jesolo nie je núdza o dobré podniky. Mesto si na dobrej kulinárskej povesti celkom zakladá a miestni si potrpia na superlatívy. Ak je to opodstatnené, prečo ich nepochváliť.

Domácim robí dobre, že ste okúzlení ich kuchárskym umením. Aj ten tisíci spokojný zákazník je obdarený úsmevom a poklonami personálu, ktorý akoby nikdy nemal dosť chvály. Asi sa to dobre počúva, že "ste najlepší" a podobné reči. Taliani sa radi aj odfotia s vami v kuchyni, keď im budete chcieť prejavovať uznania za ich umenie, ale prirodzene sa očakáva aj poďakovanie z peňaženky venované. Nechcem tu robiť žiadnu reklamu konkrétnym podnikom, je ľahké na ne natrafiť aj bez navádzania. V hlavnej turistickej sezóne sa nedá celkom vycítiť ktorý podnik je ten špeciálny, ste radi keď sa niekde uvoľní miesto a môžete sa posadiť k večeri. No mimo hlavnú sezónu je dobré sledovať, najmä to, kam chodia jesť Taliani. Akoby mali nos na "dobré" podniky pokiaľ ide o ich národné špeciality. Tam kde jedia pizzu Taliani, dajte si ju aj vy. Kde jedia pizzu Nemci, tam si dajte radšej mäso.

Letovisko Lido di Jesolo je vybudované pozdĺž pláže. Je to pretiahnuté mesto s dĺžkou asi 12 kilometrov, hlavné ulice kopírujú smer pobrežia. V šírke dosahuje 400 až 1000 metrov. Pre usporiadanie strediska mestečka je dobré si tento podlhovastý tvar uvedomiť. Celým strediskom sa tiahnu pozdĺžne cesty v rôznej vzdialenosti od mora. Tá najbližia je považovaná za prvú zónu, za ňou nasleduje druhá zóna a tak ďalej. Medzi plážou a prvou zónou sa nachádza chodník, pešia plážová promenáda. Oddeľuje piesok na pláži od častí mesta. Hneď nasleduje prvá zóna hotelov, takzvané hotely na pláži a za nimi prvá ulica, z ktorej sa vo večerných hodinách stáva pešia promenáda, doprava sa vylúči na vedľajšie ulice a tu sa môžete špacírovať do neskorých nočných hodín.

Hlad, ktorý na vás príde okolo obeda musíte zahnať niečim z vlastnej zásoby. Ak sa vydáte do mesta s nádejou že poobedujete, máte smolu, všetky podniky, obchody, celé mesto je prázdne. Taliani majú siestu (odpočinok) od obeda do tretej až štvrtej hodiny. Potom sa život v meste opäť rozprúdi a vrcholné obrátky naberá medzi ôsmou a desiatou hodinou večer. Taliani majú siestou posunutý aj čas večere na ôsmu až desiatu hodinu. Vtedy zažijete tú pravú atmosféru, kedy sa bojuje o voľné miesta pri stoloch reštaurácií. Siesta je pre nás zvláštnym úkazom. Ako dospelí si nevieme predstaviť, že by sme na obed zaspali na pár hodín ako deti v materskej škôlke. Myslím si, že siesta je práve pozostatok z materskej škôlky. Veľmi príjemný a užitočný pozostatok.

Ináč to funguje, keby ste sa rozhodli siestu prevádzkovať u nás doma na Slovensku a ináč to funguje v Taliansku, kde siestuje celý národ súčasne. Na obdobie siesty sú podobné nariadenia ako u nás na nočný kľud. Vtedy vás nebudia telefóny, po ulici nehrkocú smetiarske autá, žalúzie sú stiahnuté, počuť iba tichý chod ventilátorov a klimatizácií. Cudzinci z našich končín sa na tento režim nenastavujú a často výrazne rušia oddych domácich. Tí nám to s potešením vrátia hneď ráno smetiarskymi autami, a zásobovaním a traktormi, ktoré pluhujú piesok na pláži od piatej. Siestu preto odporúčam, je to prospešný odpočinok v strede dňa a umožní vám dlhší nočný život a skoršie ranné vstávanie. Zladíte sa s prostredím. Počas siesty Taliani aj odchádzajú z pláže do skutočných postelí.

Predošlý opis usporiadania strediska som urobila tak podrobne preto, aby sme odhalili miesto, kde sa nachádzajú všetky dôležité podniky, reštaurácie, obchody. Na prvej ulici, pešej zóne sa to hemží turistami, ktorí majú skutočne výbornú príležitosť zaujímavo a dobre nakúpiť. Oplatí sa pohrabať v oblečení, alebo topánkach, kde môžete objaviť skutočne interesantné "kúsky". Pokračovanie témy gastronómia v Lido di Jesolo môže nastať práve po tom, ako sme si kúpili niečo pekné na seba. Na hlavnej promenáde je množstvo reštaurácií, ktoré pôsobia akoby boli súčasťou hotelov, ale nemusia byť. Niektoré sú zasunuté v bočných uličkách, ale ich terasy jasne svietia a lákajú k ochutnaniu rýb, cestovín, alebo pečeného mäsa.

Keď sú všetky podniky preplnené ťažko zistíte, ktorý je lepší. To sa dá vtedy, keď sa podniky len začínajú zapĺňať. Vidieť také zvláštnosti, že dve reštaurácie s podobnými terasami hneď vedľa seba a jedna je už takmer plná, tá druhá bez jediného hosťa. Práve sa otvárajú dvere a do tej skoro plnej vchádzajú ďalší hostia. Pýtate sa, čo je tam nejaká akcia? Áno je tam akcia, výborne tam varia. Susednú reštauráciu začnú zapĺňať až neznalí turisti, lebo je tam voľno a po chvíli sa zaplní aj táto. Už nezistíte sami od seba, kde sa varí lepšie. Našťastie, v Lido di Jesolo sa mi nestalo, že by sa jedlo nedalo jesť. Teraz hovoríme o dobrom a výnimočnom, snažíme sa vyskúšať to výnimočné. Máme na to týždeň dovolenky, možnosť šesť kvalitných večerí.

Keď objavíte niektorú z tých, o ktorých sa tu snažím hovoriť, nechajte si poradiť jedlo personálom a nešetrite. Ste na dovolenke a pizza margherita v Taliansku je ako rohlík u nás. To nie je hodné návštevy špičkovej reštaurácie. Našťastie Slováci už nepatria k chorobným šporovlivcom ako naši bývalí bratia. Vždy sa pobavím, keď si v takýchto súvislostiach spomeniem na ten český vtip: "... mámo, jsme tady ještě jenom týden a už jsme utratili celou stovku ..." Doprajte si aspoň na dovolenke. Hovorí sa, že priemerný turista by mal utratiť na mieste rovnaký obnos, koľko ho stála dovolenka pri kúpe v cestovke (pozor s rastúcim počtom hviezdičiek sa pomer mení).

Ak ste trafili do tej správnej reštaurácie, dajte si troj aj viac chodovú večeru. Je to praktické, Taliani to robia preto, že hlavné chody napr. mäsové sú naozaj ľahké porcie. Nič také ako u nás kilo pečeného kolena tam nezažijete. Iba ak by ste si objednali rôzne špeciality pre skupinku. Normálna porcia jedla je málo. Preto sa taliani vyžívajú v "pasta" predjedle. Dajte si akékoľvek cestoviny ako predjedlo, to nevedia Taliani pokaziť. Potom vám ostane to akurátne voľné miesto na nejakú delikatesu (najlepšie tip šéfkuchára). Na záver dezert, nechajte si taktiež odporučiť. Od množstva koláčov, štrúdlí, varených kompótov či nazdobených zmrzlinových pohárov. Určite si pochutnáte.





Žiadne komentáre:

Zverejnenie komentára