Severný Jadran

Lido di Jesolo ›› Severný Jadran

SEVERNÝ JADRAN Takmer celá stredná a východná Európa smeruje v čase letných prázdnin na severný Jadran, ktorý je najbližším miestom na trávenie dovolenky pri mori. Letoviská severného Jadranu patria k najnavštevovanejším v Európe, ich rozmery dávajú schopnosť obslúžiť vysokú kapacitu letných dovolenkárov z celého sveta. Jedná sa o veľké letoviská ako Bibione, Lido di Jesolo, Caorle, Grado, Lignano na území Talianska, stredisko Portorož, predstavuje Slovinskú časť Jadranu a v susednom Chorvátsku môžme vypichnúť strediská polostrova Istria Umag, Poreč, Novigraj, Rovinj, Pula a ďalšie. Spojnica chorvátskeho Zadaru a talianskeho strediska Rimini vytvára hranicu medzi severným Jadranom a južným Jadranom.

Termínom Jadran sa označuje oblasť Jadranského mora v súvislosti s destináciou, to znamená vrátane letovísk a stredísk cestovného ruchu. Jadranské more je okrajovým morom Stredozemného mora a je ohraničené pevninou zo severu, západu i východu. Na juhu sa spája so Stredozemným morom v mieste nazývanom Otrantský prieliv. Severné a západné pobrežie Jadranského mora tvorí Taliansko a východné brehy vlastní Chorvátsko. Menšie východné úseky pobrežia Jadranského mora patria krajinám: Slovinsko, Čierna Hora, Bosna a Hercegovina, Albánsko.

Jadranské more je relatívne plytké, dosahuje hĺbku do 200 metrov. Severný Jadran má pobrežie prevážne rovinnaté, preto aj prechod pevniny do mora je mierny. Šelf je niekoľko sto metrov široký, to spôsobuje príjemné teploty vody na kúpanie a plytkosť mora je základným atribútom bezpečnosti pre kúpanie a hry malých detí. Táto vlastnosť mora na severe Jadranu je často rozhodujúcou pri výbere rodinnej dovolenky. Bezpečné more.

Žiadne komentáre:

Zverejnenie komentára