Doprava miestna

Lido di Jesolo ›› Doprava

DOPRAVA Na severe Talianska je vo všetkých letoviskách dobre organizovaná miestna doprava, autobusy v Lido di Jesolo premávajú v pravidelných intervaloch, ich trasy sú dobre značené. Intuitívne býva značenie okruhov farebne, alebo číslami či svetelnými displejmi priamo na autobusoch. Zastávky miestnej dopravy sú na každom významnejšom mieste, na námestiach, pri veľkých obchodných centrách, hoteloch. V zastavanej obytnej zóne nemusíte takmer nikdy prejsť viacej ako pár stoviek metrov, aby ste nenarazili na zastávku. Cestovné lístky sa už nekupujú v autobuse u šoféra, ani vo výnimočných prípadoch. Lístok si musíte zakúpiť v automatoch, alebo v predajniach lístkov, často sú dostupné aj v obchodoch a podobne.

Cestovný lístok bez označenia v označovači je neplatný. Revízori nejazdia príliš často, ale ak vás načapajú, sú nekompromisní a drahí. Komplikácie za prichytenie pri čiernej jazde sa neoplatia. Ste cudzinci a nemôžete si príliš dovoľovať. Akýkoľvek kontakt s talianskou políciou býva neobvykle rýchly a rázny, nie ako na Slovensku. Väčšinou platí základné pravidlo, pri akýchkoľvek sporoch má domáci vždy pravdu. Ak ju náhodou nemá, tak platí základné pravidlo. Ak by ste sa pokúšali s policajtom vyjednávať, alebo nedajbože nejako usmerňovať jeho myslenie a rozhodovanie, nestihnete ani sledovať beh udalostí. Niekoľko krát som tlmočila pri podobných situáciách s našimi alebo českými turistami a sama som bola prekvapená, ako vedia krásne čisto a rýchlo talianski policajti riešiť problémové situácie. Tlmočníkov si priberajú preto, lebo pri úradnom postupe nemôžu komunikovať inak ako Taliansky, aj keď často rozumejú anglicky, alebo inej reči.

V silnejších časových obdobiach premávajú veľké autobusy, ako to poznáme aj na Slovensku a hustota spojov je vyššia, naopak v okrajových pásmach a slabých časových pásmach nastupujú mikrobusy a frekvencia spojov je nízka. Niektoré autobusy chodia aj medzimestské trasy, ale niektoré končia v danom stredisku. Všetko o miestnej doprave v Lido di Jesolo sa dá vyčítať z informačných tabuliek na zastávkach, ale stačí aj chvíľku pozorného sledovania situácie a celá doprava je intuitívne zrozumiteľná aj našincovi, ktorý nemusí vedieť po Taliansky.



Žiadne komentáre:

Zverejnenie komentára